Træ til de mindste – fra legetøj til vægpynt

Træ til de mindste – fra legetøj til vægpynt

3. maj 2023 Slået fra Af Lene

Træ har været brugt som materiale til børnenes legetøj i mange tusinde år. Man har fundet trælegetøj, som kan dateres helt tilbage til oldtidens Egypten og det gamle Grækenland. Selvom disse fund er meget gamle, adskiller legetøjet sig ikke synderligt fra det analoge legetøj, vores børn leger med i dag. Blandt fundene er dyr med hjul på, så de kan trækkes, og dukkelignende figurer med hår på. Disse fine genstande er udstillet på forskellige museer verden over.

Senere, i middelalderen, vandt træet yderligere indpas og opnåede stor popularitet rundtomkring i Europa. Med tiden skete en udvikling inden for værktøj, og det medførte selvfølgelig også en udvikling i trælegetøjets udseende og egenskaber. Legetøjet fik flere former, og blandt det mest populære legetøj fandtes dukker, byggeklodser og legetøjstog. 

Med det 19. århundrede kom også masseproduktionen, som bragte prisen på legetøjet ned og bredte det ud til et større publikum. Det var også på dette tidspunkt, at mange hjem fik sig en gyngehest af træ, som de mindste havde mange timers sjov med. I det spæde 20. århundrede fik trælegetøjet skarp konkurrence fra et nyt materiale, nemlig plastik. Det, der dog sikrede træets overlevelse og fortsatte popularitet, var dets holdbarhed, unikke udseende og naturlige look. 

Hvordan ser det så ud i dag? Træet er her stadig – og vi er stadig vilde med det. Hvordan kan det mon være? Vores kæmpe fokus på plastikoverbelastningen og den nødvendige miljøvenlighed gør, at træet ikke blot stadig er populært som legetøj, men også har fået en genopblomstring som vægdekoration af træ til børn. Træ er ikke kun velegnet som legetøj, men også som varmt og organisk dekorationsmateriale til det moderne børneværelse.

Inden for legetøjskategorien er det stadig klodser, puslespil, sorteringskasser og køretøjer, der er de mest elskede legeting til de mindste. De udgør et sikkert, holdbart og kreativt alternativ til de mange elektroniske gadgets på markedet i dag. Det samme gælder for alt det fine, du kan få at dekorere med. Træets overflade er spændende og helt sin egen. Materialet er skabt af naturen selv, og træpynten – dyr, tal, bogstaver eller lignende – er et tiltrængt alternativ til alt det kunstige, der er blevet en del af vores børns hverdag. Der er ingen glam og glitter, det behøver ingen batterier, og det lyser ikke i mørke. Og vi har stadig lyst til at kigge på det og røre ved det. Med andre ord kan træet noget, dets konkurrenter aldrig kommer til at kunne, og det er præcis derfor, trælegetøj og træpynt til væggene vil fortsætte med at have en plads i vores hjem. Heldigvis er det muligt at producere de smukke træting af bæredygtige materialer. Opmærksomheden omkring ansvarlig produktion, certificeringer og bæredygtighed er så stor, at det nærmest er en udfordring at finde træ interiør og legetøj, som ikke er FSC-certificeret – heldigvis.